Parodontologie

Parodontologie

Gezond tandvlees is de basis van een goed gebit. Is uw tandvlees aangetast door bacteriën dan worden de pockets dieper en kunnen uw tanden en kiezen los gaan zitten.

Een pocket is de ruimte tussen uw tandvlees en uw tanden en kiezen. Bij gezond tandvlees is de pocket 1 tot 3 mm diep. Heeft u heeft pockets van 4mm of dieper dan is uw kaakbot rondom uw tanden of kiezen door bacteriën aangetast. Dan is het belangrijk om professioneel in te grijpen. De behandeling kan eenvoudig blijven door de bacteriën en debris die zich onder uw tandvlees verstopt hebben keihard aan te vallen. Alleen totale schoonmaak en opruiming van de bacteriën geeft een duurzaam resultaat. De mondhygiëniste gebruikt hiervoor elektronische beitels, handmatig bediende krabbers en soms antibiotica. Het is een intensief traject, maar eenmaal zonder ontstekingen, bloedend tandvlees en een slechte adem is het een aangename gewaarwording.

Houdt u er rekening mee dat de ontstekingen van het tandvlees veelal zonder pijn gepaard gaan. U kunt dit probleem ongemerkt hebben waardoor u niet aan behandeling denkt.

Gezond tandvlees is roze van kleur en sluit nauw aan op uw tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of tijdens een behandeling bij de mondhygiëniste of bij de tandarts.

Doorsnede van een tand in gezond tandvlees. De pocket is maximaal 3 mm diep.

Aanpak en behandeling parodontitis

Als uw kaakbot wordt aangetast door bacteriën, spreken we van parodintitis. Aan de basis van de behandeling staat de pocketstatus: de conditie en de aard van de aantasting worden nauwkeurig opgemeten. Dit rapport geeft houvast voor het beoordelen van het effect van uw en onze inspanningen. Van hieruit wordt de aanval op de ziekteverwekker ingezet. Wij gebruiken handmatige en mechanische beitels en ultrasoon scalers.

Tanden en/of kiezen die een slechte prognose hebben worden kritisch bekeken. Dat zijn de niet onder controle te krijgen elementen, al laat je er alle behandelopties op los. Wij zullen samen bekijken wat verstandig is om te doen. Plaatsen die moeilijk door u schoon te houden zijn, worden tijdens een extra behandeling toegankelijk gemaakt door het daar aanwezige tandvlees weg te halen. Belangrijk is dat uzelf het dagelijks onderhoud effectief kunt uitvoeren. Zo verdwijnen de voedingsbodems voor de bacteriën die uw tandvlees en bot ten gronde richten. Bij heel veel patiënten is dit voldoende om de problemen onder controle te krijgen. Uw mondhygiëniste zal u uitgebreid instructies geven om uw tandvlees zo gezond mogelijk te houden.

Kostenbesparend

Met deze aanpak besparen wij u de heftige en kostbare flap operatie. Van onze patiënten redt het merendeel het zonder chirurgische ingrepen waarbij uw kaak tot aan het bot wordt opengelegd. In speciale gevallen kan worden besloten om tezelfdertijd een antibioticum in te zetten. Dit is van belang als we vermoeden dat er een zeer kwaadaardige bacterie het bot heeft geïnfecteerd, die je alleen met een combinatie van mechanische en antibiotische aanpak de baas wordt. Een laboratoriumtest kan hierover duidelijkheid verschaffen.

Onderhoud en controle

U zult het als een enorme opluchting ervaren als u na een paar maanden gaat merken dat de zeurende pijnen en het altijd maar bloeden van uw tandvlees zijn verdwenen. En bij goed schoonhouden zal dit ook zo blijven. Maar waakzaamheid is altijd geboden. Parodontale ziekte is sluipend, stiekem, het kan geheel pijnloos zijn en slecht zichtbaar van buitenaf. De ene dag lijkt er dus niets aan de hand, de volgende dag zijn er zomaar problemen.

Waarom de ene persoon parodontitis krijgt en de ander niet, weten we nog niet exact. Om meer weerstand tegen tandvleesontstekingen op te bouwen is het belangrijk dat u voldoende vitamines en mineralen krijgt. Stress in uw leven kan ook zorgen voor een verminderde weerstand. Daarnaast kunt u kritisch kijken naar uw medicijngebruik en in hoeverre dit uw weerstand beïnvloedt.

Een gezond parodontium is bovendien de basis van alle verdere behandelingen in uw gebit. Onze aanpak is doelmatig, duurzaam en kostenbesparend. Uw immuunsysteem krijgt het een stuk rustiger, uw algehele gezondheid gaat enorm vooruit. Er zijn steeds meer bewijzen beschikbaar dat deze verborgen bacterie-infecties uw kansen op chronische ziekten elders in uw lichaam doen toenemen.

 

Laat dus uw gebit regelmatig controleren. Maak een afspraak. Bel 0880 – 300 700 of stuur ons een mail.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH