Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde:

Elfentand Mondzorg

Kinderen hebben een hele andere belevingswereld dan volwassen. De tandarts zal meer aandacht en geduld moeten hebben om het gebit te controleren en eventueel te behandelen. Zinat en Bob weten hoe zij het vertrouwen van uw kind krijgen, zodat uw kind op een ontspannen manier went aan de behandeling.

Neem uw kind mee naar de tandarts als u zelf voor controle of een behandeling komt. Uw kind zal dan vast wennen aan de omgeving; de geluiden, de geuren en aan het personeel. Ook kan uw kind (vanaf 3 jaar) vast in de stoel gaan liggen en wennen aan een gebitscontrole. Op die manier groeit uw kind op een rustige en natuurlijke manier toe naar het periodieke tandartsbezoek. Het is onze ervaring dat heel jonge kinderen makkelijk hun tandjes en kiezen laten onderzoeken en eventueel laten behandelen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Het voorkomen van gebitsproblemen is voor de ontwikkeling van het kindergebit essentieel. U doet er goed aan om het gebit van uw kind tenminste twee keer per jaar te laten controleren. Eventuele problemen, zoals tandbederf en scheefstand worden bijtijds ontdekt en zoveel mogelijk verholpen.

Bij kinderen onderscheiden we 2 meest voorkomende problemen:

  • Cariës: dit zijn de bekende gaatjes, die ook in het melkgebit kunnen voorkomen
  • Onregelmatige tandstand en een onbalans tussen boven- en onderkaak

Melkgebit: Preventie en Behandeling

1. Voedingsgewoonten en Poetsen

Voedingsgewoonten en goed poetsen  kan cariës doen verminderen. Bij cariës verdient het aanbeveling om elke drie maanden een tandartsbezoek te brengen om te kijken of het gebit stabiel blijft of dat een behandeling nodig is.

2. Schoonmaken en vullen

Indien problemen zijn geconstateerd in het melkgebit, dan verdient het aanbeveling om de aangetaste elementen schoon te maken en te behandelen. Meestal kunnen we volstaan met het gebruik van handinstrumentarium en vullen we grotere gaatjes met glascement of met Haaientandvulling.

3. Sealen

Met ‘sealen’ leggen we een beschermlaagje over de kiezen om groefjes in het kauwoppervlak dicht en glad te maken. Sealen doen we al meer dan 30 jaar en we weten dat het duurzaam de kiezen beschermd tegen erosie en gaatjes. Voor het sealen gebruiken we E.L.S.

4. Ernstige problemen

Diepe caries en Pulpitis (revisibel/irrevisibel)

Mocht de tand of kies hopeloos geïnfecteerd zijn, dan zullen we deze moeten trekken. Dat is eventjes vervelend, maar wel zeer effectief. De pijn en de zwelling zijn weg en er is geen infectiegevaar meer. We mogen niet te lichtvaardig doen over pussende melkkiezen. Uw kind kan een bloedvergiftiging oplopen en in het ziekenhuis terecht komen. Kom altijd naar ons als u denkt dat er een probleem is of als het uit de hand loopt.

5. Stalen kronen of niet?

Wij zullen nooit kiezen voor het plaatsen van roestvrijstalen kronen over melkkiezen. Uw kind kan allergisch worden voor metaal en dat kan gezondheidsklachten veroorzaken die niet goed te duiden zijn. In onze praktijk willen we ten allen tijde voorkomen dat wij materialen gebruiken die mogelijk een negatief effect op de algehele gezondheid kunnen hebben.

Welke behandeling het melkgebit van uw kind ook nodig heeft, wij passen ons aan uw kind aan en zullen de beste adviezen geven om te voorkomen dat er problemen gaan ontstaan.

Voedingspatroon blijkt essentieel voor de ontwikkeling van het gebit

Weston Rice: De eerste ‘biologische’tandarts

In de jaren 30 van de vorige eeuw, dus bijna 100 jaar geleden was er in Amerika een zeer vooruitstrevende tandarts: Weston Price (1870-1948), die veel onderzoek deed naar het ontstaan van gebitsproblemen. Hij vroeg zich af waarom de één geen en de ander juist wél gebitsproblemen kreeg.

Hij reisde de hele wereld rond en onderzocht bij diverse bevolkingsgroepen de gezondheid en de ontwikkeling van hun gebit. Uiteindelijk kon hij concluderen dat het voedingspatroon een belangrijke relatie had met het gebit. Een gezond, natuurlijk voedingspatroon zorgt voor gebitten zonder cariës, tandvleesproblemen. Ook kwamen scheve tanden, ruimtegebrek en te kleine kaken niet voor. Bevolkingsgroepen die volgens het Westerse voedingspatroon gingen eten, bijvoorbeeld door verhuizing of door kolonisatie, verloren al na één generatie de gunstige effecten op het gebit van een natuurlijk en gezond voedingspatroon.

De verbijsterende conclusie van Weston was, 100 jaar geleden, dat voeding de hele situatie van tanden, kiezen en gezichtsontwikkeling beïnvloedt.

Voedingssupplementen

Dankzij onder andere de inzichten van Weston Rice, zijn wij van mening dat caries te bestrijden is door extra voedingsstoffen aan het dagelijkse eten toe te voegen. Hierdoor kan de situatie van verval van het gebit worden omgedraaid. De stofwisseling herstelt en het gebit van uw kind wordt weer gezond. Het gebit gaat mineraliseren en de natuurlijke afweer tegen gaatjes wordt versterkt. Het gebruik van supplementen vinden wij een zeer duurzame oplossing in het kader van herstel en preventie van gebitsproblemen.

Scheefstand en kaakafwijkingen

We kunnen helaas nog niet de stelling neerleggen dat we met voedingssupplementen een beugel kunnen voorkomen, maar gezonde voeding zou wél invloed moeten hebben, volgens de bevindingen van Weston Rice.

Heeft uw kind een gebitsafwijking die niet de norm van de hedendaagse schoonheid gaat halen, dan zal een orthodontische behandeling nodig zijn. Voor  niet té grote afwijkingen bieden wij u de AirSmile methode aan. Dit is een (bijna) onzichtbare beugel die heel effectief is.

Schoonheid en Gezondheid

Wij streven er naar om samen met u uw kind te begeleiden naar een prachtige toekomst. Een mooi gebit draagt bewezen bij aan maatschappelijk welzijn (en welvaart).

Wilt u weten wat wij voor uw kind kunnen doen en hoe wij dat doen? Bel voor een afspraak 0880 – 300 700 of stuur ons een mail.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH